Przejdź do głównej zawartości

Chili z wędzonej wołowiny i czarnej fasoli

Papryka chipotle- Jest to  inna odmiana wędzona papryki chili Jalapeno. Chipotle są bardziej ostre niż Jalapeno, gdyż poziom kapsaicyny wrasta wraz z dojrzewaniem papryki. Generalnie w Anglii chipotle odnosi się do każdej wędzonej papryki, dlatego w naszym przepisie razem z Iwoną użyłyśmy średnio ostrą. Cały przepis miałyśmy z Książki "What Kate Ate". Danie bardzo aromatyczne i lekko ostre. Ma dużo składników, ale większość to przyprawy, bardzo polecam zrobić, dla samych zapachów i smaku.



Składniki: 
(6-8 porcji)

  • 2 papryki chipotle
  • wrzątek do naczynia
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego ( w oryginalnie było mięso w kawałku)
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 
  • 2 łyżki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/3 szklanki( 80 ml) burbona (można zastąpić rumem lub whisky)
  • 2 łyżki sosu chipotle
  • 1 liść laurowy 
  • 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 2 puszki puszki (400 g) krojonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego brązowego cukru 
  • 1 puszka (400g) czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej 
  • 1 puszka (400g) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej 
  • świeża kolendra do przybrania 
Sposób wykonania:

POLECAM NA SAMYM POCZĄTKU WSZYSTKO SOBIE PRZYGOTOWAĆ, ŁĄCZNIE Z MIESZANKĄ PRZYPRAW, PONIEWAŻ PÓŹNIEJ WSZYSTKO PRAKTYCZNIE OD RAZU DODAJEMY 
  1. Włóż papryczki do żaroodpornego naczynia, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 min. Po tym czasie odsącz wodę i pokrój ją na drobne kawałki razem z nasionami. 
  2. Kiedy papryki będą się moczyć możesz zając się mięsem. Podziel wołowinę na dwie części, a w dużym garnku rozgrzej jedna łyżkę oliwy i dodaj mięso, można oczywiście wrzucić całe od razu. Dodajemy 2 łyżki mąki, sól oraz pieprz. Kiedy mięsa się obsmaży, odsączamy tłuszcz z mięsa na papierowym ręczniku. Mięso odkładamy na bok. 
  3. W tym samym garnku dodajemy jeszcze jedną łyżkę oliwy i smażymy cebulę po minucie dodajemy posiekany czosnek. Smażymy ok. 3-4 min lub do czasu gdy cebula na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy wraz z oregano, zamieszaj i smaż jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. 
  4. W niewielkim kubku połącz kakao z 2 łyżkami bulionu wołowego, wlej do naczynia z przyprawami. Po ok. 1 min dodajemy resztę bulionu, burbon, sos chipotle, liść laurowy, paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, cukier, wołowinę oraz posiekane papryczki wraz z nasionkami ( te co odstawialiśmy na 30 min.) Mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i zostawiamy na ok 1,5h  mieszając co jakiś czas. Jeśli było by to mięso w kawałku należy garnek przykryć, jeśli tak jak my użyłyśmy mielonego mięsa zostawiamy odkryte, żeby sos się zredukował.
  5. Przed podaniem dodajemy fasolę i dusimy jeszcze 15 min, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z brązowym ryżem, liśćmi kolendry, oraz z startym serem. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó