Przejdź do głównej zawartości

Grzanki crostini z pastą z białej fasoli

Kolejny przepis zrobiony wspólnie z Kwirlejką. Z tej samej książki "What Kate ate". Bardzo proste i szybkie do zrobienia. W składnie mamy m.in szałwie, my użyłyśmy suszoną, ale w oryginale powinna być suszona. To może kilka słów o szałwii, o której już co nie co pisałam. Suszona szałwia jednak jest bardziej intensywna od tej świeżej ale dopiero po dodaniu do potrawy, o tym należy pamiętać. Jedną z ciekawostek dotyczącej szałwii jest to, że zmniejsza ona potliwość, spowodowany nadpobudliwością tarczycy. 


Składniki:
  • 3 duże ząbki czosnku w łupinach
  • 2 puszki po 400g białej fasoli (można użyć jednej, po zostaje pasty trochę)
  • 2-3 łyżeczki szałwii suszonej i kilka listków na wierzch ( ja użyłam kolendry do ozdoby )
  •  drobno startej skórki i soku z cytryny 
  • 150g sera feta 
  • sól i pieprz świeżo mielony 
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 1 bagietka 
  • oliwa do skropienia
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na termoobieg.
  2. Włóż czosnek w łupinach do piekarnika, najlepiej od razu po włączeniu piekarnika, kiedy nagrzeje, piec ok. 30 min, lub do czasu gdy w środku będzie miękki. miekki. Kiedy główki czosnku będą już gotowe, odetnij spodnią końcówkę i wyciśnij miękki mąż do dużej miski. 
  3. Do tej samej miski dodaj odsączoną i opłukaną fasolę, szałwie, skórkę i sok z cytryny oraz fetę. Zblendować na gładką masę. Doprawić sola i pieprzem. Pasta powinna być dość pieprzna. 
  4. Rozłóż plasterki szynki parmeńskiej na gorącym grillu lub w piekarniku na 2-3 min, aż stanie się chrupiąca. Gdy lekko ostygnie połam ją na małe kawałki.
  5. Bagietkę pokrój na plastry i również lekko podpiecz w piekarniku, żeby były chrupiące. Następnie smarujemy je pasta fasolową, kładziemy pokruszona szynkę parmeńską oraz liść w moim przypadku kolendry, a w oryginale szałwii.
  6. Przed podaniem można skropić kanapeczki oliwą extra virgine. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó