Przejdź do głównej zawartości

Noodle z krewetkami

Krewetki- Są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu, w 100g produktu znajduje się zaledwie 86 kcal. Skorupiaki są również źródłem witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcje czerwonych krwinek, niacynę ( wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego oraz metabolizm. 


Składniki:
(3-4 porcje)
  • 450g krewetek mrożonych 
  • 200g makaronu noodle 
  • 2 papryczki chilli
  • czerwona lub zielona papryka słodka
  • 4 szarlotki lub jedna zwykła cebula
  • 3-4 ząbki czosnku ( jak kto lubi)
  • sok z połowy limonki
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyki miodu 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 jajka 
  • łyżka tymianku 
  • 3 łyżki sosu sojowego plus 2 łyżki oliwy z oliwek do makaronu.  
Sposób wykonania:
  1. Krewetki rozmrażamy za pomocą gorącej wody, przelewamy i zostawiamy na chwile. Odcedzamy je i lekko osuszamy wrzucamy do miski i przygotowujemy zalewę. Wlewamy dwie łyżki miodu i 3 łyżki sosu sojowego, mieszamy. Pozostawiamy na ok 10-15 min. 
  2. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Następnie odcedzamy i hartujemy zimna woda, lekko osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy do naszego makaronu 3 łyżki sosu sojowego oraz  2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. 
  3. W czasie, gdy makaron się gotuje wszystkie warzywa kroimy. Cebule na cienkie pół talarki, słodka paprykę na drobna kosteczkę, a paprykę chilli obieramy z pestek, chyba że ktoś lubi bardzo ostre to można zostawić jedną nie obrana z pestek i kroimy na cienkie paseczki. 
  4. Na patelni podsmażamy krewetki bez sosu sojowego dodajemy wino i smażymy przez ok 5 min. 
  5. Do wok'a wrzucamy warzywa i smażymy na łyżce oliwy, po ok 2-3 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec dodać sok z limonki smażyć jeszcze ok minuty. Po tym czasie dodać nasze krewetki i wymieszać wszystko razem przez ok 5 min. Naszą mieszankę warzyw z krewetkami przekładamy na osobny talerz.
  6. Wok pozostawiamy na gazie i wlewamy do niego roztrzepane jajka i nudle mieszamy, aż będzie ciepły, na sam koniec dodajemy krewetki łączymy wszystkie składniki. Dodajemy tymianek.  
  7. Na małej patelni prażymy sezam, jeśli ktoś lubi i posypujemy nim naszą potrawę. Podawać najlepiej z białym winem. 
SMACZNEGO !!    

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Aroniówka

Aroniówka czyli nic innego jak nalewka z aronii. Owoce te mają bardzo dobry wpływ na trwałość naszych naczyń krwionośnych, dzięki zawartej m.in rutynie. Zawiera również antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, co chroni nas przed nowotworami. Zawiera witaminy A,C,E,P oraz błonnik i pektynę, które usprawniają przemianę materii oraz poprawia gospodarkę tłuszczową. 

Składniki: (ok 2 litry) 1 kg aroniiok 150 liści wiśni1 litra wody1 kg cukru1 litr spirytusu lub 1 litr wódki ( jeśli dajemy wódkę dodajemy mniej wody)Sposób wykonania:
Aronię można najpierw  zamrozić ( więcej soku puści po odmrożeniu), jednak nie jest to konieczne.Wodę ,cukier,liście z wiśni i aronie umieszczamy w garnku. Całość gotować przez 30 min.Następnie odstawić na 24 godziny.Po tym czasie ponownie gotujemy ok. 30 min. Wystudziłam ,dokładnie przecedzić sok, a aronie dodatkowo umieściłam w gazie i wycisnęłam resztki soku.Dodać spirytus i rozlać do butelek.Najlepsza będzie kiedy postoi kilka tygodni w chłodnym. Ko…

Sałatka z granatem

Miło mnie zaskoczyła ta sałatka znikła w ciągu jednego dnia, kwaśny posmak granatu dodał jej odrobiny tajemniczości,a ser feta delikatności, całość polana słodkim dressingiem, naprawdę fajne połączeni . Jeśli chodzi o granat to przede wszystkim należy pamiętać że to idealny przeciwutleniacz, którego wart dodawać do swoich dań.

Składniki: 1 granatmix sałat z roszpunką 250 g pomidorków koktajlowych100 g sera feta1 czerwona cebula1  papryka czerwona lub żółtakilka gałązek świeżego tymiankuwinegret: sól, pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine, 3 łyżki  miodu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka octu balsamicznegoSposób wykonania:
Wyłuskać ziarenka granatu. Sałatę poszarpać, ułożyć na półmiskach. Pomidorki przekroić na połówki, położyć na sałacie. Posypać pokruszoną fetą, posiekaną cebulką oraz drobno posiekaną paprykę. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać granatem.Wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce, posypać listkami tymianku.SMACZNEGO !

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie.

Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka500 g kurek 250 ml śmietany 12%1/3 szklanki mleka cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania:
Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut. W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy kurki. W czasie gdy na małym ogniu b…