Przejdź do głównej zawartości

Noodle z krewetkami

Krewetki- Są źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu, w 100g produktu znajduje się zaledwie 86 kcal. Skorupiaki są również źródłem witaminy B12 odpowiedzialnej za produkcje czerwonych krwinek, niacynę ( wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego oraz metabolizm. 


Składniki:
(3-4 porcje)
  • 450g krewetek mrożonych 
  • 200g makaronu noodle 
  • 2 papryczki chilli
  • czerwona lub zielona papryka słodka
  • 4 szarlotki lub jedna zwykła cebula
  • 3-4 ząbki czosnku ( jak kto lubi)
  • sok z połowy limonki
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyki miodu 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 jajka 
  • łyżka tymianku 
  • 3 łyżki sosu sojowego plus 2 łyżki oliwy z oliwek do makaronu.  
Sposób wykonania:
  1. Krewetki rozmrażamy za pomocą gorącej wody, przelewamy i zostawiamy na chwile. Odcedzamy je i lekko osuszamy wrzucamy do miski i przygotowujemy zalewę. Wlewamy dwie łyżki miodu i 3 łyżki sosu sojowego, mieszamy. Pozostawiamy na ok 10-15 min. 
  2. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy jak na opakowaniu. Następnie odcedzamy i hartujemy zimna woda, lekko osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy do naszego makaronu 3 łyżki sosu sojowego oraz  2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. 
  3. W czasie, gdy makaron się gotuje wszystkie warzywa kroimy. Cebule na cienkie pół talarki, słodka paprykę na drobna kosteczkę, a paprykę chilli obieramy z pestek, chyba że ktoś lubi bardzo ostre to można zostawić jedną nie obrana z pestek i kroimy na cienkie paseczki. 
  4. Na patelni podsmażamy krewetki bez sosu sojowego dodajemy wino i smażymy przez ok 5 min. 
  5. Do wok'a wrzucamy warzywa i smażymy na łyżce oliwy, po ok 2-3 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec dodać sok z limonki smażyć jeszcze ok minuty. Po tym czasie dodać nasze krewetki i wymieszać wszystko razem przez ok 5 min. Naszą mieszankę warzyw z krewetkami przekładamy na osobny talerz.
  6. Wok pozostawiamy na gazie i wlewamy do niego roztrzepane jajka i nudle mieszamy, aż będzie ciepły, na sam koniec dodajemy krewetki łączymy wszystkie składniki. Dodajemy tymianek.  
  7. Na małej patelni prażymy sezam, jeśli ktoś lubi i posypujemy nim naszą potrawę. Podawać najlepiej z białym winem. 
SMACZNEGO !!    

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó