Przejdź do głównej zawartości

Paszteciki z wieprzowiną i pistacjami.

Pistacje- Wyróżniają się one trochę od innych orzechów m.in tym, że zawierają karotenoidy, które wspierają prace oczu i zmieszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ze wszystkich orzechów to właśnie on zawierają najwięcej potasu. Jest to kolejny przepis, który robiłam razem z Kwirlejką. Można je jeść na ciepło i na zimno, dla mnie wersja na ciepło wygrała, ale chłopcy zachwycają się zimna wersją.


Składniki:
(90 sztuk)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula 
  • sól i pieprz świeżo mielony 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500g chudego mięsa wieprzowego 
  • 100g pistacji 
  • 2 zielone jabłka
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżka świeżych liści natki pietruszki 
  • 4-5 płatów ciasta francuskiego 
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka  do posmarowania 
  • 1 niewielka garść ziaren maku. 
Sposób wykonania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włącz na termoobieg.
  2. Cebule kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwę, po 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 4 min na małym ogniu. Mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Mieloną wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej posiekane pistacje. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, tak przygotowane dodajemy do mięsa. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa, dodajemy cebule i czosnek, a następnie wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękoma. Doprawiamy sola i pieprzem 
  4. Ciasto francuskie dzielimy na paski o szerokości ok. 8 cm, następnie każdy pasek dzielimy na 5 centymetrowe kawałki. Nadziewamy prostokąty odrobina farszu i zaklejamy jak pierożki. Każdy kawałek smarujemy rozrobionym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. 
  5. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min lub do czasu gdy nabiorą złocisty kolor.  
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó