Przejdź do głównej zawartości

Paszteciki z wieprzowiną i pistacjami.

Pistacje- Wyróżniają się one trochę od innych orzechów m.in tym, że zawierają karotenoidy, które wspierają prace oczu i zmieszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Ze wszystkich orzechów to właśnie on zawierają najwięcej potasu. Jest to kolejny przepis, który robiłam razem z Kwirlejką. Można je jeść na ciepło i na zimno, dla mnie wersja na ciepło wygrała, ale chłopcy zachwycają się zimna wersją.


Składniki:
(90 sztuk)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula 
  • sól i pieprz świeżo mielony 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500g chudego mięsa wieprzowego 
  • 100g pistacji 
  • 2 zielone jabłka
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżka świeżych liści natki pietruszki 
  • 4-5 płatów ciasta francuskiego 
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka  do posmarowania 
  • 1 niewielka garść ziaren maku. 
Sposób wykonania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włącz na termoobieg.
  2. Cebule kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwę, po 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 4 min na małym ogniu. Mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Mieloną wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej posiekane pistacje. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, tak przygotowane dodajemy do mięsa. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa, dodajemy cebule i czosnek, a następnie wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękoma. Doprawiamy sola i pieprzem 
  4. Ciasto francuskie dzielimy na paski o szerokości ok. 8 cm, następnie każdy pasek dzielimy na 5 centymetrowe kawałki. Nadziewamy prostokąty odrobina farszu i zaklejamy jak pierożki. Każdy kawałek smarujemy rozrobionym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. 
  5. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min lub do czasu gdy nabiorą złocisty kolor.  
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...