Przejdź do głównej zawartości

Sałatka do grilla

Sałat lodowa- swoją nazwę zawdzięcza odgłosowi przy gryzieniu. Jest jedną z najbardziej znanych sałat w Polsce. Długo zachowuje świeżość. Poprawia trawienie, zapobiegając wzdęciom, oprócz tego wpływa korzystnie na serce, oraz układ nerwowy, lekko uspokajając. 100 g produktu zawiera tylko 14 kcal, oczywiście jest źródłem błonnika. 



Składniki:
(4-5 osób, jako dodatek)
  • Pół główki sałaty lodowej 
  • czerwona papryka 
  • 2 pomidory 
  • opakowanie fety 
  • cebula 
  • zielony ogórek ( ja użyłam prawie cały)
  • 2-3 ogórki małosolne ( opcjonalnie)
  • ok. 150g oliwek bez zalewy 
Sos do sałatki:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki wody 
  • łyżeczka ziół do sałatek
  • pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 
  • pół cytryny
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy i osuszamy. Sałatę kroimy na paseczki, przekładamy do miski. Następnie kroimy cebule na pół talarki i dodajemy do sałatki, następnie kroimy oliwki w paseczki. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
  2. Na sam koniec kroimy w kostkę fetę i dodajemy do sałatki lekko mieszamy, żeby za bardzo się nie pokruszyła.
  3. Sos przygotowujemy w osobnej miseczce. Oliwę i wodę mieszamy z ziołami do sałatki(zioła prowansalskie, sól, pieprz, tymianek, szałwia), tak naprawdę można dodać mix swoich ziół, jeśli się nie ma obecnie w domu gotowych ziół. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy dokładnie. Sos wylewamy przed samym podaniem sałatki.
SMACZNEGO !!    

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...