Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z chorizo i rukolą

Rukola- Jest spokrewniona z chrzanem i rzodkiewką, stąd jej ostry smak. Rukola bogata jest w witaminy, takie jak A, B, C, K, które wzmacniają i regenerują komórki. Rukola zawiera dwa razy więcej żelaza niż sałata lodowa, czy rzymska, a ponieważ zawiera również witaminę C pozwala to na łatwiejsze wchłanianie tego pierwiastka, nie tylko osoba chorym na anemię. Oprócz tego wspiera proces trawienia, po przez zwiększenie ilości żółci. 

 
Sposób wykonania:
(4-6 porcji)

  • 500g ziemniaków młodych ze skórką ( chyba, że nie ma młodych to obieramy ze skórki)
  • 1 łyżeczka soli do ziemniaków
  • oliwa do smażenia 
  • 250g kiełbasy chorizy, przekrojonej na pół, a następnie przekrojonej w cienkie plasterki 
  • 1/2 szklanki ( 75g) odsączonych, suszonych pomidorów 
  • skórka i sok z 1 cytryny, 
  • 1 czerwona cebula , przekrojona na pół, mastępnie pokrojona w cienkie plasterki 
  • 1 duży ząbek czosnku, zmielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz świeżo zmielony 
  • 1 duża garść liści rukoli
  • 150 g sera grana panado 
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odsączamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie kroimy na plasterki i przekładamy do miski. 
  2. Rozgrzej  na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy na patelni, następnie wrzucamy plasterki chorizo i smażymy 10 min lub do czasu, gdy kiełbasa stanie się chrupiąca. Przekładamy do ziemniaków. Kroimy pomidory i dodajemy do sałatki, następnie ścieramy skórkę z cytryny. Na koniec siekamy cebule i dodajemy do wszystkiego. Mieszamy to wszystko razem. 
  3. Dressing przygotowujemy w osobnej miseczce. Mieszamy trzepaczką czosnek z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem naszą sałatkę i mieszamy delikatnie, żeby wszystkie składniki pokryły się dressingiem.
  4. Na koniec wsypujemy sałatę i ser pocięty na płatki. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó