Przejdź do głównej zawartości

Paluszki wasabi z dipem łososiowym

Wędzony łosoś- Jedna z najbardziej tłustych ryb, ale też jedna z najzdrowszych ryb. Osoby dbające o linie nie mają się czego obawiać. W łososi znajdziemy takie pierwiastki jak: potas, jod, oraz cynk i selen, dwa ostatnie są cenne ze względu, gdyż wzmacniają nasz organizm, i chronią przed infekcjami. Witaminy takie jak A,D oraz witaminy z grupy B. Jednak to co najcenniejsze w rybie to oczywiście kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli chodzi o potrawę to nie należy zrażać się paluszkami wasabi, gdyż nie są one prawie w ogóle ostre, a z dipem łososiowym świetnie się komponują. 


Składniki:
( ok 35 sztuk paluszków)
  • 250g mąki pszennej 
  • 1 łyżka suchych drożdży 
  • 2 łyżki sezamu  plus dodatkowa porcja do posypania
  • 3 łyżki pasty wasabi
  • sól i pieprz świeżo mielony
Dip łososiowy:
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250g wędzonego łososia
  • sól i pieprz mielony na świeżo 
Sposób wykonania:
  1. Do miski wysypujemy mąkę, drożdże, sezam i 1/2 łyżeczki soli , na koniec dodajemy pastę wasabi oraz 160 ml ciepłej wody, mieszamy mikserem do połączenia składników nie więcej niż 5 min.  Następnie wyrabiamy na stole ciasto kilka minut. Formujemy z ciasta kulkę i przekładamy do miski natłuszczonej oliwą, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h lub do podwojenia objętości. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wykładamy blachy papierem do pieczenia.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy paluszki długości ok 20 cm. Żeby lepiej się formowały i nie kleiły się do rąk polecam posmarować sobie ręce odrobiną oliwy. Z całego ciasta przygotowujemy paluszki, następnie moczymy je lekko wodą i posypujemy sezamem. 
  4. Pieczemy ok 15-20 min lub do czasu aż ciasto będzie złote i chrupiące. 
  5. W tym czasie przygotowujemy dip. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, łososia rwiemy na kawałki, miksujemy na gładką masę, a na końcu doprawiamy sola i pieprzem. 
  6. Podajemy wszystko razem.
SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó