Przejdź do głównej zawartości

Pieczone ziemniaczki z cukinią

Idealny dodatek do dań z kurczaka. Bardzo prosty przepis i bardzo smaczny. Jeśli chodzi o cukinie o której już wspominałam w innych postach, chciałabym dodać, że zawarte związku zasadowe w cukinii wspomagają proces trawienia. Inna ważną kwestią, jest fakt że w tym zielonym warzywie nie odkładają się metale ciężkie, dlatego bez problemu można je podawać małym dzieciom.


Składniki:
(dodatek dla 4-5 osób)
  • 1 kg ziemniaków 
  • cukinia 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz 
Sposób wykonania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Można je obgotować w osolonej wodzie przez ok 10-15 min. Po tym czasie przekładamy do miski polewamy oliwa. Posypujemy przyprawami mieszamy dokładnie, aby wszystkie ziemniaki były pokryte naszymi przyprawami, na sam koniec dodajemy odrobinę pieprzu
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ziemniaki, tak aby nie leżały na sobie. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Co ok 10 min mieszamy je, aby zarumieniły się z każdej strony. 
  3. W tym czasie, kiedy ziemniaki się pieką kroimy cukinie oraz cebule na plasterki. Cukinie skropić delikatnie oliwą oprószyć ziołami prowansalskimi, oraz sola i pieprzem.
  4.  Po czasie 20 min dodajemy do naszych ziemniaków cukinie i cebule, a nastawiamy nastawiamy czas na kolejne 20-25 min, aż cukinia się zarumieni. Również od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Jeśli nie gotowaliśmy ziemniaków wydłużamy czas w piekarniku o ok 15 min zarówno na samym początku, jak i po dodaniu cukinii i cebuli. 
SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó