Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z bobem i granatem

Bób- Chociaż zawiera nie małą dawkę kalorii bo w 100g jest aż 110kcal, jest bardzo pożądanym strączkowym warzywem dla osób dbających o linie. Dzieje się tak ponieważ zawiera on sporą ilość rozpuszczalnego błonnika, a niewielką ilość tłuszczu. Oprócz tego spowalnia proces trawienia. Zawiera cenny dla układu nerwowego kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. W przepisie znajduje się również kasza quinoa, zwana również komosem ryżowym. O jej właściwościach napisze przy innej okazji, jedyne co mogę napisać, zawiera ona komplet aminokwasów, które powinniśmy przyjmować wraz z posiłkiem.   


Składniki:
(2 porcje )
  • 50g kaszy quinoa
  • 80g upieczonego lub ugotowanego i obranego bobu
  • 3 łyżki ziaren granatu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 posiekana szalotka 
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
Sposób wykonania:
  1. Bób ugotować w osolonej wodzie lub upiec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Można go również ugotować na parze.
  2. Bób obieramy i przekładamy do miseczki. 
  3. Kaszę przepłukać zimną wodą, przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą  w stosunku 1:2 i doprowadzić do wrzenia, po tym czasie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 5 minut, na sam koniec posolić, zamieszać i odstawić po przykryciem na kolejne 10 minut. Przed przełożeniem do miski przemieszać jeszcze raz.
  4. Szalotkę poddusić na oliwie, dodać czosnek. Dodać do przestudzonej kaszy z bobem. Sezam uprażyć na patelni. Do naszej sałatki dodajemy skórkę i sok z limonki oraz koperek, mieszamy wszystko razem, bardzo delikatnie, na wierzchu posypujemy uprażonym sezamem, oraz granatem. Na sam koniec można jeszcze skropić odrobina oliwy z oliwek. 
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó