Przejdź do głównej zawartości

Brownie z orzechami ziemnymi

Orzechy ziemne- zwane inaczej arachidowe są bogate w antyoksydanty oraz w witaminy: PP, B1 i selen. Pomimo że zawierają dużo tłuszczu (46%) nie wpływają negatywnie na naszą figurę. Wszystko to dzięki kwasowi oleinowemu, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, a przy tym wpływają na redukowanie poziomu złego cholesterolu i poprawę pracy układu krwionośnego oraz regulowanie metabolizmu. Oczywiście Brownie nie zalicza się do jakiś bardzo fit potraw, ale przy jesiennych chandrach sprawdza się idealnie. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam je zrobic aż dwa razy pod rząd. 


Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm )

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka dobrej jakości kakao bez cukru,
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ok 2 garście orzechów ziemnych bez soli. 

  • Sposób wykonania:
    1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
    2. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodajemy do niego kakao i rozpuszczamy, na sam koniec dodajemy połamana czekoladę. Naszą czekoladową masę odstawiamy do przestudzenia. 
    3. Do miski dodajemy cukier, i po jednym jajku i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy naszą masę czekoladową. Wszystko mieszamy mikserem, aby składniki się dokładnie połączyły. 
    4. Przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy na wierzch wysypujemy orzechy.
    5. Pieczemy 30 min w 180 stopniach, ale kontrolujemy patyczkiem. Należy pamiętać, że brownie to w sumie nic innego jak ciasto z "zakalcem". Dlatego najlepiej zostawić ciasto w piekarniku jeszcze przez 20 min. 
    Korzystałam z tego przepisu.

    SMACZNEGO !!

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

    Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

    Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

    Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

    Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

    Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó