Przejdź do głównej zawartości

Królewski sernik kokosowy

Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadła. Długo nie mogłam przekonać się do smaku kokosa, ale ten sernik powala na łopatki :). Jestem pewna że będę go robić przy każdej możliwej okazji. Ser jest idealnie aksamitny. Całość nie jest za słodka. Jest to kolejny przepis, w którym trudno znaleźć coś fit. Ale dodam, że brazylijscy naukowcy podali, że jest on idealny do spalani tłuszczyku na brzuchu. Więc jednym słowem nie taki diabeł straszny. Pamiętajmy jednak że może i walczy z tłuszczykiem, ale jego wielki minusem jest to, że zawiera dużo kalorii. Przepis odkryła razem z Iwoną. 


Składniki:
(blacha o wymiarach 22 x 33 cm )

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki 
  • 120 g zminego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g masła 
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru 
  • 250 ml śmietanki kokosowej 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
Sposób wykonania: 
  1. Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Pamiętając o tym, żeby masło i jajka były wyciągnięte z lodówki. Dzielimy ciasto na dwie cześć jedną mniejszą na wierzch druga większą na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
  2. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Formę smarujemy masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia składników. Dodać jajka, zmiksować, po kolei i miksować. 
  4. Na sam koniec dodać śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszać
  5. Pierwszą część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...