Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowo-śmietankowa z gruszkami

Gruszki-  Z najcenniejszych składników zawiera potas oraz fosfor, a średniej wielkości owoc ma tylko 60 kcal. Jeśli chodzi o witaminy to zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A w dość dużej ilości. Wbrew pozorom gruszka nie jest ciężko strawna, osoby z wrażliwym żołądkiem muszą je dokładnie gryźć. Miękka gruszka pobudza trawienie i przewidziała zaparciom. Jako ciekawostkę mogę napisać, że gruszkę można również stosować przy zapaleniach drug moczowych, działa oczyszczająco i bakteriobójczo. Jeśli chodzi o samą tarte jest ona bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Polecam do niej gruszki słodkie. 


Składniki:
(forma do tart o średnicy 20 cm)

  • 170 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 miękkie gruszki
  • 125 ml śmietany kremówki
  • jedno jajko plus jedno żółtko
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 3 łyżki cukru

  • Sposób wykonania:
    1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałki. Siekamy, na koniec dodajemy jajko i ugniatamy wszystkie składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1h lub do zamrażalnika na 30 min. 
    2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy.  
    3. Gruszki obieramy i kroimy na połówki, gniazda wycinamy.
    4. W osobnym wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z jajkiem i żółtkiem dodajemy esencje waniliową dokładnie mieszamy.
    5. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
    6. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wyklejamy wcześniej nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Można również ciasto rozwałkować. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika do momentu aż się zarumieni ok 15 min. 
    7. Po wyjęciu tarty z piekarnika wylewamy czekoladę i dokładnie rozprowadzamy po wierzchu tarty, następnie układamy gruszki. W wolne przestrzenie wlewamy nasza masę śmietano-jajeczną. Wierzch tarty osypujemy cukrem. 
    8. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni wykładamy tarte na ok 20 min, kontrolujemy czy cukier się nie pali na wierzchu.
     Korzystałam z tego przepisu.

    SMACZNEGO !!

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

    Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

    Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

    Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

    Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

    Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó