Przejdź do głównej zawartości

Tort gruszkowy

Bardzo prosty i nieziemsko smaczny tory. Karmel dodaje słodkości a gruszki świeżości. Robiłam go jeszcze kiedy byłam w Irlandii więc jakiś miesiąc temu razem Kwirlejką . Musze przyznać, że nie jestem wielką fanką tortów, ale ten smakował mi bardzo. Tak naprawdę można do kremu dodać jaki się chce owoc, ale moim zdaniem gruszka z czekoladą i karmelem to idealny zestaw. 


Składniki: 
(tortownica o średnicy 23 cm)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki kakao
Krem: 

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 1 duża puszka kajmaku 
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 duża puszka gruszek w zalewie
Dodatkowo:
  • 1 mniejsza puszka kajmaku (350-400g)
  • 6 łyżek mleka
  • tabliczka czekolady
  • ok. 150 ml syropu z gruszek
  • gruszki do dekoracji

Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodać po kolei żółtka. 
  2. Mąkę z kakaem przesiać, wsypać do masy i wymieszać szpatułką. 
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35-40 min. Aby biszkopt urósł równy, można zastosować metodę dla odważnych, ale wartą jeśli zależy nam aby biszkopt nie opadł i był równy. Należy spuścić go z ok 40 cm na dywan i szybko włożyć z powrotem do piekarnika aby ostygł. 
  4. Kiedy biszkopt wystygnie należy przekroić go na dwie części.
  5. Biszkopt po upieczeniu upuścić w formie na ziemię i odstawić do wystygnięcia. 

Krem:
  1. Kajmak umieść w ciepłej wodzie do rozpuszczenia. Pierwszy blat skropić syropem, posmarować kajmakiem. 
  2. Drugi mniejszy kajmak przełożyć do garnka dodać mleko i podgrzewać energicznie mieszając na małym gazie. Nie wolno zagotować!! Następnie odstawić do wystygnięcia. 
  3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Pamiętać, jednak o tym, żeby nie stężała całkowicie, w takim przypadku należy ponownie podgrzać. 
  4. Kremówkę zmiksować dodać mascarpone i cukier puder, wszystko razem wymieszać, ale uważać żeby nie przebić. Następnie dodać ostudzoną żelatynę. Wlewać pomału jednym ruchem ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy pokrojoną gruszkę i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  5. Przełożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Biszkopt skropić syropem Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posmarować z wszystkich stron kajmakiem z mlekiem i posypać startą czekoladą. Ponownie umieścić w lodówce. 
SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó