Przejdź do głównej zawartości

Korzenne ciasteczka

Bardzo proste ciasteczka. Zdecydowanie polecam wszystkim na świąteczne ucztę. Tak naprawdę mogą pełnić role pierniczków. Ciasteczka można przechowywać do 5-6 dni w puszce, wtedy będą bardziej miękkie. Jest to typ ciasteczek, które jak zacznie się jeść nie można przestać. U mnie tak naprawdę element irlandzki jeszcze, bo z koniczyną, ale jeśli zrobimy na nim gwiazdki lub inne pieczątki nadadzą się idealnie. Przepis znalazłam oczywiście u Doroty.


Składniki:
(ok. 40 ciasteczek)
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 140 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie produkty powinny być zimne. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, płynny miód oraz posiekane na mniejsze kawałki masło. Na koniec dodajemy jajko i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki zagniatamy na gładką kulkę. Umieszczamy ciasto w lodówce na ok 1h. 
  3. Po tym czasie wyciągamy ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, ciasto powinno być grube na ok 4 mm . Następnie wycinamy koła i wyciskamy pieczątki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy w piekarniku na 10-12 min uważając aby się nie przypaliły. 
  5. Po tym czasie studzimy na kratce. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

  1. Pyszna pieczątka, wręcz doskonały smak i rewelacyjna konsystencja. Delikatność pieczątek z ciasta, wprost rozpływają się w ustach, podobnie jak te z http://www.pieczatkioutlet.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...