Przejdź do głównej zawartości

Pieczona gęś

Gęś- jako rodowita Poznanianka, musiałam w końcu ją zrobić. Nie dostałam białego maku na rogale, to postanowiłam zrobić Gęś. Zgodnie z legendą głos,znaną poznaniakom to właśnie one wydały św. Marcina, który słynna z pobożności, i nie chciał być biskupem. Ukrył się w gęsiarce, aby nim nie zostać, jednak mieszkające tam gąski zaczęły gęgać i go wydały. Mimo że nie pragną wysokich stołków został biskupem Francji. Tyle legendy, teraz fakty... Gęsi własnie w listopadzie smakują najlepiej, dlatego w tym właśnie okresie powinniśmy ją jeść.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze to fakt faktem jest najbardziej kalorycznym drobiem. Ale gęś w porównaniu z innymi gatunkami mięsa ma korzystniejszy skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów w omega-3 i omega-6 w porównaniu z mięsem indyczym lub kurzym. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu. 



Składniki:
  • Gęś, moja miała 3,5 kg
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • majeranek 
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • 100g moreli suszonych
  • 100g rodzynek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklankę wody
Sposób wykonania:
  1. Gęś umyć, wyciągnąć podroby, odciąć kuper, oraz nadmiar tłuszczu. Zostawić i później wtopić tłuszcz który przyda się do pieczenia, ponieważ tłuszcz gęsi jest bardzo zdrowy. Najlepiej dzień przed podaniem natrzeć gęś solą, pieprzem, majerankiem, zostawić w lodówce na noc. 
  2. Jabłka umyć i wydrążyć środek pokroić na ćwiartki, skropić cytryna dodać rodzynki i pokrojone morele. Nafaszerować gęś, dokładnie jabłkami. Zaszyć ją umieścić w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu. 
  3. Przygotować glazurę; ocet, miód, i musztardę wymieszać. Tak przygotowaną glazurą wysmarować gęś, na dwie godziny przed wstawieniem do piekarnika.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić do piekarnika na ok 45 min po 20 min podlać wodą gęś. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni przykryć i co 15 min podlewać wytworzonym sosem tak piec kolejne 45 min. Po tym czasie znów odkryć i pozostawić na ok 30 min do zarumienienia. Podlewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Następnie zostawić na ok 20-30 min pod przykryciem. Jeśli chodzi o pieczenie gęsi przyjmuję się zasadę, że na każdy kilogram potrzebne jest 45 min pieczenia. 
  5. Gęś najlepiej podawać z czerwoną kapustą i czerwonym winem. 
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó