Przejdź do głównej zawartości

Pierniki z ciasta leżakującego

Pierniczki, robiłam po raz pierwszy sama od A do Z. W mojej rodzinie pierniczki nie były nigdy robione, jednak postanowiłam zmienić ten zwyczaj i zrobić pierniczki dla całej mojej rodzinki. Zawsze przerażał mnie fakt ze pierniczki trzeba zrobić dużo wcześniej. Ale odkryłam że to ma swój urok. Ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu, a samo wykrawanie i zdobienie to może czasochłonne ale jakże przyjemne. Pierniczki wyszły idealnie miękkie i są już gotowe do konsumowania. Moje ciasto leżakowało w lodówce ok 1 miesiąca. Przepis już raz robiłam razem z Iwoną i również od niej mam ten przepis. 



Składniki:
(wyszło mi ok 100 ciastek)
  • 1/2 litra miodu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostkę smalcu
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • paczka przyprawy do pierników
  • dodatkowo: cynamon, gałka, kardamon, goździki (wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki, najwięcej dałam cynamonu a reszty tak po równo).

Sposób wykonania:
  1. Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Sodę rozpuszczamy w mleku. 
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy rękami na miękką masę. 
  4. Następnie miskę przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki, by ciasto dojrzało. Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy, wałkujemy podsypujemy mąką(ważne jest aby ciastek nie wałkować za cienko są wtedy bardziej puszyste) i wycinamy pierniczki. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C, należy jednak "wyczuć" piekarnik ja piekłam ok 12 min i wystarczyło NIE na termoobiegu. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...