Przejdź do głównej zawartości

Brownie z likierem Baileys

Likier Baileys- pochodzi z Irlandii, powstaje na bazie śmietany, whisky, kakaa, wanilii. Jest słodkimi likierem, ale bardzo pysznym. Ciasto robione w tarteletkach. Smak gorzkiej czekolady idealnie komponuje się z lekko słodkim Bailys'em. Robi się go bardzo szybko i prosto. 


Składniki:
(4 małe tarteletki)
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki likieru Baileys 
  • 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • dodatkowe 3 łyżki Bailey's do przesączenia 
Krem:
  • 1/3 szklanki kremowego twarogu śmietankowego, (wcześniej zmiksowanego)
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 4 łyżki likieru Baileys 
  • 1 szkl cukru pudru 
Sposób wykonania:

  1. 100 g gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej dodajemy masło. Kiedy całość się rozpuści odstawiamy do przestudzenia.
  2. Jajka ubijam mikserem z cukrem, wlewam likier i masę czekoladową, nie może być gorąca. dostępnie przesiewamy mąkę z solą. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.
  3. Ciasto przelewam do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, wyciągam z piekarnika i studzę na kratce.
  4. Gdy ciastka będzie zimne, przygotowuję krem należy wszystkie składniki potrzebne do kremu zmiksować razem, ale nie za długo, żeby krem nie stał się zbyt płynny. Kremem smarujemy ciastka, posypuję lekko kakao.
SMACZNEGO !!
korzystałam z tego przepisu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó