Przejdź do głównej zawartości

Paella mixta

Paella- potrawa z Hiszpanii z okolic Walencji robi się je w specjalnej patelni z dwoma uchwytami. Oparta jest na bazie ryżu oraz szafranu, może występować m.in z owocami morza lub z kurczakiem, albo tylko z warzywami. Przepis znalazłam na stronie kwestia smaku. Ta zawiera i owoce morza i kurczaka. Chciałam tylko napomknąć w tym przepisie o cukinii, o której wspominałam już przy-innej okazji. Pragnę tylko przypomnieć, że jest to idealne warzywo dla odchudzających, ma niską kaloryczność, a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, a do tego wszystkiego jest lekko strawna.  




Składniki:
(dla ok. 4 osób)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu 
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
  • 1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 g ryżu arbrio
  • ok. 10 obranych krewetek Black Tiger
  • opcjonalnie 2 pomidory 
Sposób wykonania:

  1. Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Jeśli używamy pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
  2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
  3. Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7-10 minut, co chwilę mieszając.
  4. Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2-5 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
  5. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8-10 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 10 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó