Przejdź do głównej zawartości

Sernik piernikowy z pomarańczową nutą

Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Ten przypadł mi do gustu chociaż jeszcze nie pobił sernika królewskiego z kokosem. Jednak nadaje się idealnie na świąteczny stół i nie tylko. Spód delikatnie piernikowy, masa serowa nie za słodka i super słodka polewa pomarańczowa, bardzo ciekawe połączenie. Co zdrowego to zdecydowanie skórka pomarańczowa zawiera dużo błonnika, ale zanim ja wykorzystamy do ciasta, pomarańcz należy umyć szczoteczka pod ciepłą wodą. Tak przygotowana skórka dodana do ciasta przyspieszy nasz metabolizm i doda aromatu. 


Składniki:
(tortownica o śr. 23 cm)
Spód:
  • 190 g ciasteczek kruchych (np. Digestive, Bebetki zbożowe ) 
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 1 kg białego twarogu (zmielonego)
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1½ łyżki tartej skórki pomarańczowej (lub 1½ łyżeczki suszonej)
  • ¾ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy(  ok. 15 g)
Polewa pomarańczowa:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
Sposób wykonania:
  1. Ciastka przekładamy do worka i wałkujemy lub tłuczemy na miał. Przesypujemy do miski i dodajemy miękkiego ( bardzo miękkiego) masła, można trochę podgrzać w mikrofali. Następnie dodajemy przyprawy piernikowej. Wszystko razem mieszamy w palcach na konsystencje mokrego piasku. Wykładamy naszą tortownice papierem, wsypujemy nasz spód dokładnie wyklejamy powierzchnie tortownicy. Następnie schładzamy ciasto przez 30 min w lodówce. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
  3. Ser ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym wbitym jajku miksujemy i dodajemy kolejno: skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, budyń i na koniec cukier waniliowy. Po każdym dodaniu składnika do masy serowej mieszamy dokładnie. 
  4. Kiedy wszystkie składniki naszego ciasta się dokładnie połączą, wylewamy masę serową na schłodzony spód, wkładamy do piekarnika na 40-50 min.
  5. W czasie gdy nasz sernik się piecze przygotowujemy polewę pomarańczową. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i dokładnie miksujemy. Po upływie ok 45-50 min wyciągamy ciasto i wylewamy polewę. Następnie umieszczamy ciasto jeszcze na 15- 20 min w piekarniku. 
  6. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku do wystygnięcia, a następnie dobrze chłodzimy. 

SMACZNEGO !!
Przepis znalazłam u Iwony na blogu.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó