Przejdź do głównej zawartości

Babka majonezowa z polewą w białej czekoladzie

Babka majonezowa to już jest must be na wielkanocnym stole !! Od wieków robiła go moja mama teraz przyszła kolej na mnie. Zawsze wychodzi i zawsze dobrze smakuje. Może nie należy do zdrowej kuchni ale obojętnie kiedy ją podam zawsze jest zjedzona. Do tego polewa czekoladowa i gotowe. Do tego wszystkiego jest bardzo prosta. Z tego przepisu wychodzą dwa takie baranki plus dwie małe babeczki do koszyczka. Tak więcej wesołego Alleluja !!


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 1 olejek śmietankowy 
  • 3 łyżki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki czubate majonezu gęstego 
Sposób wykonania:
  1. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, następnie dodać cukier i dalej ubijać. 
  2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy olejek śmietankowy. Tak naprawdę może być również waniliowy, migdałowy kto jaki lubi posmak babki. 
  3. Na sam koniec dodajemy majonez i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( nie na termoobiegu). Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto  do formy. Tak przygotowana babkę i do  wkładamy na 30 min do piekarnika. sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowa. 
SMACZNEGO !!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...