Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy kokosowy mazurek

Na wstępie chciałabym wszystkim bardzo serdecznie złożyć życzenia zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Mazurek jest miksem kilku przepisów ale głównie mam go z tej strony, a przynajmniej spód do niego. Jest bezglutenowy wiec ma trochę inna konsystencje nie jest taki twardy, i ma lekki posmakiem migdałów. Do ozdoby użyłam ziarenek granatu ale tak naprawdę, mogą to być również maliny, suszona żurawina czy rodzynki. Zdecydowałam się na niego ponieważ, wśród owoców to właśnie on ma najwięcej przeciwutleniaczy, i działa jak miotełka która elimunje wolne rodniki.  

Składniki:

Spód:
(blacha o wymiarach 20x30, ja zrobiłam dwa mniejsze owale )
  • 165g mąki bezglutenowej ( 55g mąki ryżowej+55 g mąki kukurydzianej + 55g mąki zmieniaczanej)
  • 100g mielonych migdałów 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru 
  • szczypta soli 
  • 150g masła (zimnego)
  • 1 jajko 
Masa kokosowo-budyniowa:
  • budyń waniliowy ( może być również kokosowy lub śmietankowy, bez dodatku glutenu)
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 100 ml wody 
  • połowa grantu 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
Sposób wykonania:
  1. Maki mieszamy ze sobą w osobnej misce dodajemy migdał, proszek do pieczenia, cukier, sól.
  2. Zimne masło dodać do sypkich produktów, dla ułatwienia sprawy polecam pokruszyć je. Mieszamy wszystko razem w palcach jak na kruszonkę. Dodajemy jajko i wszystko ugniatamy na jednolita masę. Jeśli ciasto jest zbyt kruche dosypujemy mąki lub jeśli mieszaliśmy maki same to najlepiej dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.  
  3. Jeśli robimy jedne placek to nie robimy nic, ja moje podzieliłam na dwie połówki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1h
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na funkcje grzania góra-dół . Ciasto rozwałkowujemy na papierze bezpośrednio aby łato było nam je przełożyć. Jeśli zbyt się ogrzało wkładamy na chwilę do lodówki. Nakłuwamy widelcem nasz spód. Pieczemy najpierw jeden, później następny spód, ok. 17 min. 
  5. Ugotować budyń w mleku kokosowym z dodatkiem wody: proszek budyniowy rozprowadzić w 100 ml wody. Mleko kokosowe zagotować z dodatkiem cukru pudru (ma wyraźnie zabulgotać), dodać rozprowadzony w wodzie proszek, dokładnie i energicznie wymieszać, zagotować. Odstawić z ognia. Nieco przestudzić i wyłożyć na upieczony spód.
  6. Ozdobić wiórkami kokosowymi i granatem. 
SMACZNEGO 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó