Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z szpinakiem

Po raz kolejny wstawiam przepis bez gluten a mianowicie naleśniki na mące kukurydzianej. Osobiście muszę powiedzieć, że to nie jest smak naleśników z dzieciństwa mojej mamy, co nie znaczy że są nie dobre :) Maja po prostu inny smak i z pewnością są trochę zdrowsze. Ale środek muszę powiedzieć, że zdecydowanie w moim guście. Smak szpinaku z gorgonzolą, bardzo ciekawy i intensywny smak. Podsumowując, muszę przyznać, że dania bez glutenu też mogą być smaczne i do tego wszystkiego bardzo zdrowe ;).


Składniki:
( ok. 10 porcji)

Składniki na ciasto:
  • 2-3 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • paczka mrożonego szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
  • 2 łyżki oliwy 
Sposób wykonania:
  1. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy razem, na koniec dodać szczyptę soli. Ciasto musi być lejące w innym przypadku dodajemy odrobinę wody.
  2. Patelnie rozgrzewamy i dodajemy oliwę. Naleśniki smażymy i odkładamy na talerz.
  3. W tym czasie siekamy drobno czosnek i podsmażamy na innej patelni, dodajemy szpinak. Czekamy, aż się rozmrozi i woda odparuje. Na sam konie dodajemy ser gorgonzola. Kiedy wszystko się ładnie połączy, doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy naleśniki. 
  4. Niestety ciasto z mąki kukurydzianej nie jest aż tak elastyczne, najlepiej je składać, gdyż trochę się łamie. Starajcie się robić cienkie ciasto i będzie wszystko oki.    


SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...