Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa chmura

Ostatnio koleżanka przyniosła do pracy idealnie czekoladowe ciasto. Nie wiem dokładnie skąd ma ten przepis. Ale co najważniejsze jest bez mąki. Bardzo smaczne ciasto idealne do popołudniowej kawy. Zawiera on czekoladę gorzką 70-80% zrobiłam pół na pół i przyznam, ze absolutnie nie czuć ze to jest gorzka czekolada. Chociaż jest to dość kaloryczny rarytas to nie należy zapominać, że gorzka czekolada pomaga w myśleniu, dzięki zawartej w niej pirazynę, dodaje energię, zawiera magnez, potas, żelazo. W składzie nie znajdziemy za dużo cukru. Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Tak więc do dzieła pieczemy i jemy. 


Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm)
  • 250 g gorzkiej czekolady (70-80% kakao)
  • 125 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 175 g drobnego cukru do wypieków 
  • otarta skórka z pomarańczy
  • olejek pomarańczowy 
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej prócz śmietany i mascarpone. 
  2.  Dno tortownicy wykładamy papierem 
  3. W garunszu podgrzewamy masło, kiedy się roztopi dodajemy od razu posiekaną czekoladę i mieszamy energicznie odstawiamy na 2-3 min i mieszamy ponownie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy czekoladowej. 
  4. 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru, na puszysta masę, która musi podwoić swoją objętość. Do masy dodajemy powoli OSTUDZONĄ masę czekoladową ciągle ubijając ale już na wolniejszych obrotach. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i olejek. 
  5. W innym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy resztę cukru i ubijamy na błyszcząca pianę. Następnie dodajemy po łyżce piany i mieszamy szpatułką, bardzo delikatnie ( podobnie jak na biszkopt, nagarniając)
  6. Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni ok 40-45 min, aż ciasto popęka i znacznie urośnie.  Następnie studzimy przez ok 1h w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zapadnie się na środku. Jest to idealne miejsce na krem lub świeże owoce. 
  7. Kiedy ciasto będzie już zupełnie wystudzone przygotowujemy składniki na krem. Ubijamy kremówkę na sztywno następnie dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy na czekoladowy spód krem można posypać czekoladą lub kakao. 
SMACZNEGO !! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó