Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i budyniem

Od bardzo dawna chodziły mi po głowie drożdżówki, szukałam i szukałam, aż znalazłam bardzo ciekawą kompozycję. Postanowiłam zrobić niespodziankę na wycieczkę dla moich znajomych i wyszła śpiewająco. Trochę ją zmodyfikowałam, ale myślę, że jednak z tą kruszonką było by lepsze. Podaje oryginalny przepis ze strony moje wypieki


Składniki:
(10-11 drożdżówek)
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (nie ma konieczności obierania)
  • 100 g cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki wody
  • budyń śmietankowy 
Sposób wykonania:
  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  2. Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia
  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10-11 części, każda o wadze około 70 - 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
  4. Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałożyć ok. 1 łyżki budyniu waniliowego, następnie na budyń wyłożyć łyżkę karmelizowanego rabarbaru.
  5. Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.
  6. Przygotowanie karmelizowanego rabarbaru: Na małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty rabarbar, imbir, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zdjąć z palnika, wystudzić.
SMACZNEGO !!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó