Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z tuńczykiem i kukurydzą

Musze przyznać się, że bałam się czy mi wyjdą i czy będą wszystkim smakować. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Idealne połączenie łagodnych smaków kukurydzy i tuńczyka z pikaną papryczka chilli. Do tego wszystkiego szybkie w przygotowaniu. Przepis znalazłam na stronie filozofia smaku i lekko zmodyfikowałam. 


Składniki:
(ok 20 sztuk)
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka soli 
  • puszka kukurydzy 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • łyżeczka ostrej papryki 
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • pół łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki słodkie papryki 
  • jedna papryczka chilli 
  • szczypiorek 
  • pietruszka 
  • 1 małą cebula 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki maślanki
  • olej do smażenia 
  • cytryna 
  • sos czosnkowo-paprykowy: pół szklanki jogurtu naturalnego ząbek czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku 
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę proszek do pieczenia, jajka mieszamy na gładka masę, dodajemy maślankę i ponownie mieszamy. 
  2. Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy i dodajemy do masy mieszamy łyżką
  3. cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Patelnie zostawiamy, będziemy na niej smażyć placki
  4. Usmażona cebulę dodajemy do naszej masy i mieszamy razem z posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. łączymy dokładnie, a następnie dodajemy przyprawy i papryczkę chilli, oczywiście bez pestek.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebule i nakładamy małe placuszki łyżką, smażymy z dwóch stron ok 3-4 min. 
  6. Składniki na sos mieszamy ze sobą podajemy z placuszkami. 
  7. Cytryna można skropić placuszki.   

   
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...