Przejdź do głównej zawartości

Trufle kawowe

Od dawna chodziło za mną coś innego, nie do końca wiedziałam co. Zaryzykowałam i zrobiłam trufle kawowe, chodź w domu nie mam z byt wielu zwolenników kawy. Mimo to trufle były bardzo wykwintne i smakowały wszystkim, ku mojemu zdziwieniu. Niestety nie należą one do zbyt szybkich przepisów i zdrowych, ale czasami warto rozpieszczać swoje podniebienie, w końcu coś od życia nam się należy. Przepis znalazłam w książce "Moje Wypieki". Oprócz likieru kawowego znajdziemy w nich migdały i serek mascarpone.


Składniki:
(ok 22 sztuki)
  • 150g gorzkiej czekolady 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody 
  • 1 łyżka likieru kawowego 
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g gorzkiej czekolady na polewę
  • 2 łyżki oliwy na polewę 
  • wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób wykonania:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne odstawić do ostudzenia.
  2. Serek mascarpone zmiksować do lekkiego napuszenia, a następnie dodać kawę ( ostudzoną) i likier kawowy, wymieszać. 
  3. Do masy serowej dodać przestudzoną czekoladę i połączyć wszystkie składniki. 
  4. Na sam koniec dodać migdały (powinna wyjść ok. 1 szklanka migdałów) i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki na ok. 1 h, aż zgęstnieje. Po tym czasie formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia. Jeśli kulki nie będą chciały się formować warto od czasu do czasu zmoczyć ręce w zimnej wodzie. Chłodzimy około godzinę. 
  5. Po tym czasie rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady z oliwą, nasze trufle wyciągamy z lodówki i maczamy w czekoladzie, następnie odstawiamy wszystkie trufle do lodówki najlepiej na całą noc, minimalny czas to 1 h chłodzenia. 
  6. Trufle można przechowywać nawet 2 tygodnie w lodówce. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó