Przejdź do głównej zawartości

Trufle kawowe

Od dawna chodziło za mną coś innego, nie do końca wiedziałam co. Zaryzykowałam i zrobiłam trufle kawowe, chodź w domu nie mam z byt wielu zwolenników kawy. Mimo to trufle były bardzo wykwintne i smakowały wszystkim, ku mojemu zdziwieniu. Niestety nie należą one do zbyt szybkich przepisów i zdrowych, ale czasami warto rozpieszczać swoje podniebienie, w końcu coś od życia nam się należy. Przepis znalazłam w książce "Moje Wypieki". Oprócz likieru kawowego znajdziemy w nich migdały i serek mascarpone.


Składniki:
(ok 22 sztuki)
  • 150g gorzkiej czekolady 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody 
  • 1 łyżka likieru kawowego 
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g gorzkiej czekolady na polewę
  • 2 łyżki oliwy na polewę 
  • wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób wykonania:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne odstawić do ostudzenia.
  2. Serek mascarpone zmiksować do lekkiego napuszenia, a następnie dodać kawę ( ostudzoną) i likier kawowy, wymieszać. 
  3. Do masy serowej dodać przestudzoną czekoladę i połączyć wszystkie składniki. 
  4. Na sam koniec dodać migdały (powinna wyjść ok. 1 szklanka migdałów) i wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki na ok. 1 h, aż zgęstnieje. Po tym czasie formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia. Jeśli kulki nie będą chciały się formować warto od czasu do czasu zmoczyć ręce w zimnej wodzie. Chłodzimy około godzinę. 
  5. Po tym czasie rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady z oliwą, nasze trufle wyciągamy z lodówki i maczamy w czekoladzie, następnie odstawiamy wszystkie trufle do lodówki najlepiej na całą noc, minimalny czas to 1 h chłodzenia. 
  6. Trufle można przechowywać nawet 2 tygodnie w lodówce. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...