Przejdź do głównej zawartości

Tarta z owocami lata

Bardzo szybka i bardzo prosta przyjemność, polecam każdemu, zwłaszcza latem, kiedy mamy ogromny wybór owoców. Zdecydowałam się tutaj na borówki i truskawki, tylko dla tego, że są moimi ulubionymi owocami, ale ty możesz wybrać takie owocem, które ty najbardziej lubisz. Chciałam dodać tylko parę słów o borówkach. Zawiera wiele mikro- i makroelementów, m.in cynk czy też witaminy z grupy B. Jest idealnym produktem dietetycznym, gdyż ma niską kaloryczność. Jest owocem poprawiającym wzrok, regulującym procesy trawienne, są pomocne w walce z pasożytami jelit u dzieci, oraz w walce z miażdżycą. 




Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 300 ml kremówki 
  • 200 ml mleka 
  • budyń śmietankowy 
  • 2 łyżki cukru
  • dowolne owoce (ok. 0,5 kg)
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na spód muszą, być z lodówki. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy posiekane masło i jedno jajko. Ugniatamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce na ok. 1h lub w zamrażarce na 30 min. 
  2. W tym czasie owoce obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy 
  3. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Ciasto wyciągamy, wałkujemy i wyklejamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem ciasto. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku, pieczemy ok 15 min. do zarumienienia się. 
  4. W czasie kiedy nasze ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. Do miski wlewamy kremówkę oraz mleko ( może być 500 ml mleka) dodajemy cukier i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko ok. 1/3 porcji w reszcie mieszamy budyń. Kiedy mleko się zagotuje (ciągle mieszamy) dodajemy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliło. Kiedy zgęstnienie ściągamy z gazu. 
  5. Na ciepłą jeszcze tartę wylewamy ciepły budyń i dekorujemy owocami. Można posypać cukrem pudrem, przed samym podaniem.
SMACZNEGO!! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó