Przejdź do głównej zawartości

Tarta z owocami lata

Bardzo szybka i bardzo prosta przyjemność, polecam każdemu, zwłaszcza latem, kiedy mamy ogromny wybór owoców. Zdecydowałam się tutaj na borówki i truskawki, tylko dla tego, że są moimi ulubionymi owocami, ale ty możesz wybrać takie owocem, które ty najbardziej lubisz. Chciałam dodać tylko parę słów o borówkach. Zawiera wiele mikro- i makroelementów, m.in cynk czy też witaminy z grupy B. Jest idealnym produktem dietetycznym, gdyż ma niską kaloryczność. Jest owocem poprawiającym wzrok, regulującym procesy trawienne, są pomocne w walce z pasożytami jelit u dzieci, oraz w walce z miażdżycą. 




Składniki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 55 g cukru pudru
  • 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 300 ml kremówki 
  • 200 ml mleka 
  • budyń śmietankowy 
  • 2 łyżki cukru
  • dowolne owoce (ok. 0,5 kg)
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki na spód muszą, być z lodówki. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy posiekane masło i jedno jajko. Ugniatamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce na ok. 1h lub w zamrażarce na 30 min. 
  2. W tym czasie owoce obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy 
  3. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Ciasto wyciągamy, wałkujemy i wyklejamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem ciasto. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku, pieczemy ok 15 min. do zarumienienia się. 
  4. W czasie kiedy nasze ciasto jest w piekarniku przygotowujemy budyń. Do miski wlewamy kremówkę oraz mleko ( może być 500 ml mleka) dodajemy cukier i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko ok. 1/3 porcji w reszcie mieszamy budyń. Kiedy mleko się zagotuje (ciągle mieszamy) dodajemy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliło. Kiedy zgęstnienie ściągamy z gazu. 
  5. Na ciepłą jeszcze tartę wylewamy ciepły budyń i dekorujemy owocami. Można posypać cukrem pudrem, przed samym podaniem.
SMACZNEGO!! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawia...