Przejdź do głównej zawartości

Tort oreo

Mój pierwszy w życiu tory robiony samodzielnie. Okazja nie mała, bo 24 urodziny Krzysztofa. Idealne połączenie lekko słodkiego ciasteczkowego kremu z owocami leśnymi. Tak naprawdę możesz dodać jakich chcesz  świeżych owoców, dżemu, a tak naprawdę nie musisz nic dodawać jeśli tak lubisz. Tort jest idealnie słodkawo-orzeźwiający. Nie jest za wielki, tak na ok 8 osób. 


Składniki na biszkopt:
( blacha o średnicy 23 cm)
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptom soli, następnie dodawaj po trochu cukru i żółtka, aż do wykończenia składników ciąglę mieszając na najwolniejszych obrotach
  2. Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sito. Mieszamy delikatnie łyżka, zdecydowanymi ruchami tak, żeby wymieszać ale wpuścić jak najmniej powietrza.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 min do tzw. suchego patyczka. 
  4. Ciasto studzimy w piekarniku. Ja stosuje jeszcze taka metodę, żeby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza z ciasta, spuszczam je zaraz po upieczeniu z wysokości ok 30 cm na dywan ( njalepiej) i wkładam z powrotem do piekarnika żeby przestygło, a na stepnię wyjmuje z pieca i stygnie do końca już na zewnątrz pieca. 
Składniki na krem:
  • 2 serki mascarpone po 250 ml
  • 300 ml śmietany kremówki
  • pół szklanki cukru pudru 
  • ok. 200 g ciasteczek Oreo lub innych np Neo lub innych podróbek. 
  • 4 łyżki Amaretto do nasączenia spodów.
  • 100 g malin 
  • 100 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
  1. Kremówkę ubijamy, następnie dodajemy serki mascarpone chwile mieszamy. Dzielimy na dwie części ale, nie równe odkładamy ok 1/3 kremu do innej miski.
  2. Do miski z mniejszą ilością kremu dodajemy cukier puder i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
  3. Ciasteczka potłuc na drobne kawałeczki, ale nie na pył, tylko tak żeby były wyczuwalne w kremie. Zostawić ciastek ok 2 garści. Dodać do miski z większą ilością kremu i również wymieszać do połączenia składników. 
  4. Przygotowujemy poncz: Amaretto mieszamy z  ok 1/5 szklanki wody i łyżeczką cukru.
  5. Biszkopt dzielimy na 2 części, nasączamy pierwszą część naszym ponczo i wysmarować kremem bez ciasteczek. Owoce umyć i dokładnie osuszyć, ułożyć na śmietankowym kremie lekko przyciskając je. Przykryć drugą warstwom ciasta i ponownie skropić resztą naszego ponczu. 
  6. Cały tort obłożyć kremem, dokładnie. Pozostałe ciasteczka zmiażdżyć na pył i obłożyć tort na bokach. 
  7. Z pozostałego kremu zrobić ozdoby. Dobrze schłodzić.  
SMACZNEGO !! 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó