Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik

Idealne ciasto na jesienne wieczory, a nuta cynamonu powoduje, że w całym domu pachnie niesamowicie. Jeśli chodzi o cynamon to jako ciekawostkę mogę dodać, że dodany do kawy sklei fusy, przez co łatwiej będzie sie ją pić, a dodatkowo będzie wyjątkowo smakować. Oprócz tego cynamon działa bakteriobójczo dlatego wskazane jest w jesiennej porze do spożywać.


Składniki:
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 kg jabłek 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:

  1. Masło i jajko wyciągamy z lodówki. Mąkę siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy jajka proszek do pieczenia, oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części jedna mniejsza tak ok 1/3 ciasta i obie połówki wkładamy do lodówki na ok 1 h. 
  2. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy od razu do miski z wodą i wyciśniętą połową cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Następnie całość odsączamy i suszymy na sitku. Jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy pół szklanki cukru. Gotujemy aż jabłka zmiękną na sam koniec dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy większą część i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wierzch posypujemy bułką tarta, a następnie wykładamy jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy i układamy na wierzchu jabłek w szachownicę. Białko mieszamy z 2 łyżkami mleka i smarujemy wierzch ciasta, następnie posypujemy cukrem waniliowym. 
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 45 min. sprawdzamy czy ciasto się nie przypala na wierzchu.
Korzystałam z przepisu młodej mamy

SMACZNEGO !!


Komentarze

  1. Bez cynamonu jesienią ciężko się obejść :)
    Jabłecznik z pewnością smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó