Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik

Idealne ciasto na jesienne wieczory, a nuta cynamonu powoduje, że w całym domu pachnie niesamowicie. Jeśli chodzi o cynamon to jako ciekawostkę mogę dodać, że dodany do kawy sklei fusy, przez co łatwiej będzie sie ją pić, a dodatkowo będzie wyjątkowo smakować. Oprócz tego cynamon działa bakteriobójczo dlatego wskazane jest w jesiennej porze do spożywać.


Składniki:
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 kg jabłek 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
Sposób wykonania:

  1. Masło i jajko wyciągamy z lodówki. Mąkę siekamy z zimnym masłem. Następnie dodajemy jajka proszek do pieczenia, oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części jedna mniejsza tak ok 1/3 ciasta i obie połówki wkładamy do lodówki na ok 1 h. 
  2. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy od razu do miski z wodą i wyciśniętą połową cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Następnie całość odsączamy i suszymy na sitku. Jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy pół szklanki cukru. Gotujemy aż jabłka zmiękną na sam koniec dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy większą część i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wierzch posypujemy bułką tarta, a następnie wykładamy jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy i układamy na wierzchu jabłek w szachownicę. Białko mieszamy z 2 łyżkami mleka i smarujemy wierzch ciasta, następnie posypujemy cukrem waniliowym. 
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 45 min. sprawdzamy czy ciasto się nie przypala na wierzchu.
Korzystałam z przepisu młodej mamy

SMACZNEGO !!


Komentarze

  1. Bez cynamonu jesienią ciężko się obejść :)
    Jabłecznik z pewnością smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...