Przejdź do głównej zawartości

Babka gotowana

Przyznam się wszystkim, że nigdy jej nie jadłam, a co dopiero robić. Szczerze mówiąc chyba nie wyszła mi aż tak idealnie jak było napisane na stronie następnym razem będę musiała ją dłużej potrzymać w wodzie. Ogólnie jest bardzo smaczna i co jest w niej fajne nigdy się nie przypali. Polana masą czekoladową jest wręcz idealna. Moja babka jest, bo ma tylko 1 litr pojemności normalne mają ok 2 litrów wiec zrobiła ja z połowy. Przepis podaje na normalne ilości. Przepis znalazłam na stornie Moje Wypieki. 


Składniki:
  • 50 g masła
  • 5 dużych jajek lub 6 małych jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej, do smaku)
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, pomarańczowy, waniliowy
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 40 g masła 
  • 100 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól - przesiać do miski i odłożyć.
  3. W innej misce utrzeć masło z cukrem  do otrzymania jasnej i puszystej masy.PAMIĘTAJ JAJKA PRZED DODANIEM MUSZĄ BYĆ CIEPŁE.  Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu ( nie przerażać się będą grudki na początku po dodaniu jajek przymnie normalna strukturę.)Dodać ekstrakt i zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką.
  4. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto, wyrównać. Szczelnie zamknąć formę.
  5. Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić w tej wodzie na 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć formę z ugotowaną babką na blat, całkowicie przestudzić, przełożyć na paterę.
  7. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej pod koniec dodajemy kremówkę, energicznie mieszamy. Kiedy nasza babka ostygnie polewamy czekoladą.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó