Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z fasoli

Idealne ciasto dla osób które nie mogą jeść glutenu. Ostatnimi czasy dużo się słyszy o osobach, które nie mogą jeść glutenu. Przyczyny są dwie, jedni nie mogą jeść ponieważ mają tzw. celiakie, czyli nieuleczalne schorzenie, osoby nią dotknięte nie mogą jeść glutenu. Inna przyczyną jest nietolerancja, spowodowana najczęściej zbyt duża ilością glutenu w naszych jelitach, który niestety się tam odkłada, powodując często ból brzucha i wiele innych objawów. Pamiętajmy jednak o jednej złotej zasadzie jeśli nie musimy, nie odstawiajmy całkowicie produktów z glutenem, ponieważ nasz organizm szybko się przyzwyczaja do braku glutenu, a co za tym idzie w późniejszym czasie brak tolerancji czyli pożegnanie się z nim na ok. 3-6 miesięcy. Ciasto smakuje trochę jak Brownie i absolutnie nie czuć, że nie zawiera ani gram mąki. Nikt w domu się nie zorientował. Co prawda jest mało słodkie, ale można sobie dosłodzić dżemem. 


Składniki:
(przepis na keksówke)
  • 450 g fasoli konserwowe, odcedzonej z wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 50 g suszonych daktyli 
  • 4 łyżki kakao 
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • ulubiony dżem 
Sposób wykonania:
  1. Daktyle namoczyć i pokroić w kostkę. Fasole odcedzić i opłukać zimną wodą. Banany umieszczamy w misce, następnie dodajemy fasole i daktyle, blendujemy na prawie gładką masę, (zostaną kawałki daktyli).
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do naszego ciasta, mieszamy. Następnie wrzucamy jajka, koka i sodę, wszystko miksujemy. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, kiedy piekarnik się nagrzeje umieszczamy w nim ciasto i pieczemy ok 40-50 min to tzw, suchego patyczka.  
  5. Na sam koniec ciasto przełożyć ulubionym dżemem. 
SMACZNEGO !!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó