Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z fasoli

Idealne ciasto dla osób które nie mogą jeść glutenu. Ostatnimi czasy dużo się słyszy o osobach, które nie mogą jeść glutenu. Przyczyny są dwie, jedni nie mogą jeść ponieważ mają tzw. celiakie, czyli nieuleczalne schorzenie, osoby nią dotknięte nie mogą jeść glutenu. Inna przyczyną jest nietolerancja, spowodowana najczęściej zbyt duża ilością glutenu w naszych jelitach, który niestety się tam odkłada, powodując często ból brzucha i wiele innych objawów. Pamiętajmy jednak o jednej złotej zasadzie jeśli nie musimy, nie odstawiajmy całkowicie produktów z glutenem, ponieważ nasz organizm szybko się przyzwyczaja do braku glutenu, a co za tym idzie w późniejszym czasie brak tolerancji czyli pożegnanie się z nim na ok. 3-6 miesięcy. Ciasto smakuje trochę jak Brownie i absolutnie nie czuć, że nie zawiera ani gram mąki. Nikt w domu się nie zorientował. Co prawda jest mało słodkie, ale można sobie dosłodzić dżemem. 


Składniki:
(przepis na keksówke)
  • 450 g fasoli konserwowe, odcedzonej z wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 50 g suszonych daktyli 
  • 4 łyżki kakao 
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • ulubiony dżem 
Sposób wykonania:
  1. Daktyle namoczyć i pokroić w kostkę. Fasole odcedzić i opłukać zimną wodą. Banany umieszczamy w misce, następnie dodajemy fasole i daktyle, blendujemy na prawie gładką masę, (zostaną kawałki daktyli).
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do naszego ciasta, mieszamy. Następnie wrzucamy jajka, koka i sodę, wszystko miksujemy. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, kiedy piekarnik się nagrzeje umieszczamy w nim ciasto i pieczemy ok 40-50 min to tzw, suchego patyczka.  
  5. Na sam koniec ciasto przełożyć ulubionym dżemem. 
SMACZNEGO !!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Pałki z kurczaka pieczone w musztardzie i miodzie

Musztarda-    zawiera niewiele kalorii i tłuszczu,   Jest bogata w wapń, magnez i witaminę B. Badania naukowe dowodzą, że pobudza aktywność mózgu. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na układ krążenia, działa antybakteryjnie, łagodzi bóle reumatyczne oraz... jest afrodyzjakiem (a w każdym razie ziarna gorczycy mają miłosny potencjał). Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz Sposób przygotowania: Podudzia z kurczaka nacinamy i przekładamy do miski.  W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę