Przejdź do głównej zawartości

Ryba z soczewicą i szpinakiem

Soczewica, nie dawno przez mnie odkryty wysokobiałkowy zamiennik fasolki. Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Tyle ciekawostek, teraz przejdźmy do dani głównego. Idealne połączenie z rybą i pomidorami. Nawet Krzysztof zjadał, aż mu się uszy trzęsły. Szybkie, bardzo wartościowe danie obiadowe dla całej rodzinki. Przepis znalazłam tutaj.



Składniki:
(2-3 porcje)
  • 400 g filetu z białej ryby 
  • 2 cebule mniejsze lub jedna duża
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść świeżego szpinaku
  • passata pomidorowa 400 g 
  • 1/2 szklanki soczewicy 
  • łyżeczka oregano 
  • łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • sól 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. soczewice gotujemy jak na opakowaniu. W tym czasie możemy opłukać szpinak i posiekać w paseczki. Cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Rybę solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. 
  3. Pokrojoną cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnie wraz z oliwą z oliwek. PO ok 3 min dodajemy czosnek. Następnie umieszczamy rybę i obsmażamy z jednej i drugiej strony chwile (ok. 3 min z każdej strony) Rybę wyjmujemy na talerz
  4. Na patelni umieszczamy soczewice i passatę pomidorową gotujemy ok 7 min dodajemy szpinak  i rybę. Przykrywamy pokrywką na ok 20 min- sprawdzamy aż ryba się zetnie). Od czasu do czasu mieszając. 
  5. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oregano. 
  6. Podawać z ryżem, lub po prostu ze świeżym pieczywem. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polubiłam ostatnio takie dania rybne w innej odsłonie. Podobny przepis znalazłam na https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ i już wielokrotnie go przyrządzałam. Jestem zachwycona bo rybka jest syta, aromatyczna i bardzo smaczna. Czasem warto poszukać nowych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie solimy

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpiank i

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, pokorojone na ćwiartki lub ó