Przejdź do głównej zawartości

Ryba z soczewicą i szpinakiem

Soczewica, nie dawno przez mnie odkryty wysokobiałkowy zamiennik fasolki. Soczewica stanowi bogate źródło lizyny. Ten cenny aminokwas odpowiada za budowę kości i mięśni. Tyle ciekawostek, teraz przejdźmy do dani głównego. Idealne połączenie z rybą i pomidorami. Nawet Krzysztof zjadał, aż mu się uszy trzęsły. Szybkie, bardzo wartościowe danie obiadowe dla całej rodzinki. Przepis znalazłam tutaj.



Składniki:
(2-3 porcje)
  • 400 g filetu z białej ryby 
  • 2 cebule mniejsze lub jedna duża
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść świeżego szpinaku
  • passata pomidorowa 400 g 
  • 1/2 szklanki soczewicy 
  • łyżeczka oregano 
  • łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • sól 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. soczewice gotujemy jak na opakowaniu. W tym czasie możemy opłukać szpinak i posiekać w paseczki. Cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Rybę solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. 
  3. Pokrojoną cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnie wraz z oliwą z oliwek. PO ok 3 min dodajemy czosnek. Następnie umieszczamy rybę i obsmażamy z jednej i drugiej strony chwile (ok. 3 min z każdej strony) Rybę wyjmujemy na talerz
  4. Na patelni umieszczamy soczewice i passatę pomidorową gotujemy ok 7 min dodajemy szpinak  i rybę. Przykrywamy pokrywką na ok 20 min- sprawdzamy aż ryba się zetnie). Od czasu do czasu mieszając. 
  5. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oregano. 
  6. Podawać z ryżem, lub po prostu ze świeżym pieczywem. 
SMACZNEGO !!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polubiłam ostatnio takie dania rybne w innej odsłonie. Podobny przepis znalazłam na https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ i już wielokrotnie go przyrządzałam. Jestem zachwycona bo rybka jest syta, aromatyczna i bardzo smaczna. Czasem warto poszukać nowych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Wątróbka drobiowa w miodzie pitnym

Wątróbka, jest niestety traktowana przez wiele osób jak produkt niższej kategorii, jako tania namiastka mięsa. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. Podstawowa korzyścią w jedzeniu wątróbki jest duża zawartość żelaza, bo aż w 100 g mamy 10 mg żelaza. Kolejny pierwiastek jaki znajdziemy w wątróbce to cynk, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ostatnia, rzeczą jaką wspomnę to fakt, że jest źródłem pełnowartościowego białka, co dla wielu pewnie jest zaskoczeniem. Teraz trochę o samej potrawie, jak dla mnie jest PRZEGENIALNA, ogólnie lubię wątróbkę, ale żeby jakoś za nią przepadać to nie koniecznie, zawsze używałam tony ketchupu, a do tej potrawy, zupełnie nie potrzebowałam, polecam wszystkim lubiącym eksperymentować.  Przepis znalazłam w książce kuchnia lidla.  Składniki: (liczba porcji 4 ) 400g wątróbki dorbiowej  olej rzepakowy ( lub kokosowy) pieprz czarny, mielony  1 łyżka majeranku 2 duże jabłka  4 cebulki dymki, poko...